Fläskfilé från Karibien



4 port.

500 g fläskfilé
1-2 gula lökar
1+1 msk olja
2 msk medelstark curry
2 msk vetemjöl
2 dl hönsbuljong
2 dl kokosmjölk
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Skala och hacka löken.
Hetta upp 1 msk olja i stekpannan.
Fräs lök och curry tills löken har blivit mjuk, ca 3 min.
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och vänd dem i mjölet.
Tillsätt 1 msk olja till stekpannan.
Bryn tills köttet är genomstekt, 2-3 min på var sida.
Tillsätt buljong, kokosmjölk, salt och peppar i pannan.
Låt koka upp.
Sänk värmen och låt såsen sjuda tills den tjocknar lätt, ca 20 min.


Havreplättar med smak av kanel



4 port.

3 ägg
5 dl mjölk
2 dl havregryn
3/4 dl mjöl
½ tsk salt
1 msk socker
2 tsk kanel
2 msk smält margarin

Vispa ihop ägg och mjölk.
Blanda sedan i de övriga ingredienserna, utom margarinet.
Ett tips är att vispa med en stavmixer eller matberedare med knivarna,
så att havregrynen går sönder,
då håller plättarna ihop bättre när dom gräddas.
Låt smeten stå och svälla en stund i kylskåpet.
Tillsätt smält smör.
Grädda plättar eller pannkakor.
Servera med äpplemos och vaniljglass.


Smörkransar



ca 20 st

2½ dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk vatten

Pensling
ägg
(pärlsocker)

Lägg mjölet på bänken.
Hacka in det kalla matfettet med en vass kniv, så att det blir en grynig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
Knåda inte.
Låt degen vila kallt, ca 1 tim.
Sätt ugnen på 250 grader.
Kavla ut degen ½ cm tjock på mjölat bord.
Ta ut kakor med kransmått och lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 6 min.

Skippa pärlsockret så blir det sockerfria kakor till dom som är diabetiker.


Syltkakor

Igår bakade jag och Iza lite kakor. Dessa bakade Iza helt själv (lite hjälp ibland bara).



ca 30 st

2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ msk vaniljsocker
100 g margarin

½-1 dl sylt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman mjöl, socker och matfett till en smidig deg,
för hand eller i matberedare.
Forma degen till en rulle.
Dela den i ca 30 bitar.
Rulla degbitarna till bollar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Tryck med ett finger en fördjupning i varje kaka.
Lägg lite sylt i varje fördjupning.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.


Grekisk marinad till kyckling



saft från 1 citron
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
½ dl olivolja
2 msk honung

Blanda alla ingredienserna.
Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar.
Häll på marinaden.
Låt det stå i kylen minst 2 tim.


Rågkrossrutor



ca 24 bitar

1 dl rågkross
1 dl vatten
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk matolja
½ dl sirap
1-2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
13 dl rågsikt

Garnering
rågkross

Koka upp rågkross och vatten i en kastrull.
Låt blandningen svalna något.
Smula jästen i en bunke.
Värm 5 dl vatten och matolja till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av vätskan, rågkrossblandningen, sirap,
salt, rågmjöl och det mesta av rågsikten.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin,
tills den släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Ta upp degen på mjölat bord och arbeta ev. i lite mer rågsikt.
Lägg degen på en bakpappersklädd plåt.
Kavla eller platta ut degen med handen till en ca 1½ cm tjock kaka.
Den ska täcka hela plåten.
Strö lite rågkross över degen.
Snitta med vass kniv ca 24 rutor i degen.
Låt rutorna jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda rutorna i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Låt dem svalna på galler.
Bryt sedan brödet i bitar och servera.

Går också att baka ut till bullar.
Grädda dom i så fall mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 min.


Grönpeppargryta



4 port.

500 g grytbitar av nöt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
soja
2 påsar grönpepparsås (blå band)
3 dl grädde

Bryn grytbitarna i en gryta, salta och peppra lite,
tillsätt grovhackad lök och hackade vitlökarna som får fräsa med en stund.
Slå över buljongtärningen och vatten, så mycket att köttet täcks.
Låt puttra tills köttet är mört.
Titta till så det inte kokar torrt, tillsätt mer vatten/buljong vid behov.
 Slå såspulvret i grytan samt grädden.
Rör om och låt koka ihop.
Soja för färg.
Smaka av.


Provensalsk potatis


4 port

1 kg potatis av fast sort
1 tsk salt per l vatten
2-3 gula lökar
smör eller margarin
olja
1 knippa persilja
salt
svartpeppar

Skala och koka potatisen i saltat vatten i 10 min.
Häll av vattnet och låt potatisen kallna.
Skala löken och skär den i tunna ringar.
Hetta upp lite matfett i en stor stekpanna,
bryn lökringarna gyllenbruna och ta upp dem ur pannan.
Skiva potatisen tunt för hand eller på en rivskiva.
Hetta upp matfett och olja i stekpannan.
Lägg i potatisskivorna och stek på medelvärme.
Vänd först potatisen när den blivit gyllenbrun på undersidan,
stek den i ytterligare 5-10 min.
Skölj persiljan, skakaden torr, nyp av bladen och hacka dom fint.
Blanda löken med persiljan och vänd ner detta bland potatisen.
Smaksätt med salt och peppar.


Provensalsk potatis, apelsinmarinerat kött och grillsås



Apelsinmarinad

saft och skal av 1 apelsin
1 msk pressad citron
½ dl olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk Worcestershiresås
1 msk färsk rosmarin
salt
peppar

Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg kött och marinad i dubbla påsar och marinera minst 2 tim i  kylen,
gärna över natten.


Grillsås

1 burk crème fraiche
½ tärning grönsaksbuljong
½ dl gräslök
½ dl persilja
1 msk senap
1 st vitlöksklyfta

Värm crème fraiche och buljongtärning i en kastrull.
När crème fraichen börjar koka så sänk värmen på plattan.
När buljongtärningen har smält tag kastrullen från värmen.
Rör hela tiden så det inte bränner fast.
Låt svalna något under tiden som du hackar örterna.
Blanda i örterna och senapen i crème fraiche-blandningen och pressa i vitlöken.
Rör om och låt stå en stund innan serveringen.


Recept på provensalsk potatis


Köttfärslimpa med bacon



4 port.

½ kg köttfärs
1 paket bacon
1 ägg
3 msk potatismospulver
1 riven gul lök
2 dl vatten
salt
peppar
smält margarin
1-2 msk kinesisk soja 

Sätt ugnen på 175-200 grader.
Blanda samman allt utom bacon, margarin och soja.
Forma färsen till en limpa.
Lägg bacon över limpan så den täcker allt.
Pensla limpan med det smälta margarinet blandat med sojan.
Ställ in den i varm ugn i mitten, ställ ner den efter ca halva tiden något hack,
så att inte baconet blir för mycket stekt.


Brunsås

1 msk smör
 2 msk vetemjöl
 3½ dl köttbuljong
½ dl grädde (valfri fetthalt)
kinesisk soja
salt
vitpeppar

Smält smör i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölet.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt buljong, lite i taget.
Koka såsen 4 - 5 minuter.
 Späd med grädde och krydda med salt och peppar.
 Häll i ett par droppar soja för färgens skull.


Tävling Siluett of Sweden



Är med i en tävling hos Cutecakes där man kan vinna
produkter från Siluette of Sweden.


Vildsvinsstek med honung och citron



6 port.

 vildsvinsstek à 1 ½ kg
salt
vitpeppar 
2 msk smör
1 dl flytande honung
1 st citron, urpressad saft

Sås
 1 tsk idealvetemjöl
 2 dl vispgrädde
2.5 dl kalvbuljong
1 tsk gelé (gärna portvins- eller svartvinbärsgelé)
salt
vitpeppar 

Sätt ugnen på 150 grader.
Salta och peppra köttet och smörstek det runtom i en het stekpanna.
Lägg köttet i en ugnsfast form.
Häll på ½ dl honung och saften från halva citronen.
Sätt in i ugnen och stek i 1 timme.

Ta ut steken och häll på resten av honungen och citronsaften.
Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70 grader, det tar mellan 15 och 45 minuter.
Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.

Gör såsen : Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från foliepaket och ugnsformen.
Häll också i kalvbuljong.
Koka ihop utan lock i cirka 10 minuter och smaka av med gelé, salt och peppar.

Skär köttet i skivor och servera med sås, gelé och potatis.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se