Äpplecupcake med kanel & honungsfrosting



12/24 st

2 ägg
1½ dl socker
125 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt eller filmjölk
4 dl vetemjöl

1 äpple
kanel
socker

75 g smör
havregryn
socker

Frosting

115 g smör, rumsvarmt
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
4 tsk honung
3 tsk kanel
3-4 tsk marsansåspulver

Skala äpplet i små bitar.
Blanda med kanel och socker i en skål.
Stek äpplebitarna.

Blanda smör, havregryn och socker till en smulig massa.

Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
Blanda i det smälta smöret.
Blanda i resten av ingredienserna.

Fördela smeten i formar och lägg på äpplebitarna och crunchen.
Grädda i 175°C i ca 10-15 min.

Blanda smör och florsocker och häll i vattnet.
Tillsätt honung och kanel.
Blanda i lite marsansåspulver för att få frostingen lite fastare.

Spritsa ut frostingen på kalla cupcakes.


Kebab/gyros i pitabröd

Hemmagjord snabbmat!



färdigkryddat/strimlat kött
pitabröd
sallad
lök
 tomat
gurka
kebabsås

pommes


Vanilla Crumb Cake



16-20 bitar

7½ dl vetemjöl
4½ dl socker
6-7 tsk bakpulver
250 g smält smör
3 ägg
3 dl crème fraiche

2 msk florsocker
2 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Tillsätt det smälta smöret och gör en smuldeg.

Ta bort 3 dl av smulorna och blanda ner ägg och crème fraiche i resten.

Smörj och bröa en långpanna, 30x40 cm.
Lägg ett smörat bakplåtspapper i botten.
Bred ut smeten och strö smulorna över.

Grädda kakan mitt i ugnen i 10-20 min.
När den är klar ska den vara fuktig men inte kletig.

Blanda vaniljsockret med florsockret och sikta det över den ljumma kakan.

Låt den svalna och skär den sedan i bitar.
Servera med vispad grädde eller vanniljvisp och färska bär.


Potatis- och köttfärslåda

Ibland vill man lyxa till det lite fast man inte kanske har så mycket tid.
Då är detta recept en perfekt lösning. Smaksätt färsen med det du själv vill ha.


3 port.

1 liten förp. färdig potatisgratäng
400 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokryddmix
1½ dl vatten

Sätt på ugnen på 200°C.

Stek färsen i lite margarin.
Blanda i hackad lök och låt steka med en stund.
Blanda i tacokryddan med vattnet.
Låt stå och småputtra i ca 10 min.

Smörj en ugnsform med lite margarin.
Lägg färsen i botten på formen.
Bred ut potatisgratängen över färsen.
Ställ in i ugnen i ca 25 min.

Köttfärsfyllda cannelloni



4 port

8-12 cannellonirör el. färska lasagneplattor
 400 g nötfärs
1 gul lök
 1 msk tomatpuré
1 dl grädde
 1 dl buljong
2 dl crème fraiche
salt och malen vitpeppar
 100 g riven ost
 1 tsk oregano
smör att steka i

Béchamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
 5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Köttfärsröra: Skala och finhacka löken.
Fräs ihop köttfärs och lök i lite smör.
Krydda med salt, peppar, oregano och tomatpuré.
Häll på grädde och buljong och låt småkoka i 15 minuter.

Béchamelsås: Koka upp mjölken i en kastrull.
Smält smöret i en annan stor kastrull, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning.
Spä med den kokta mjölken och vispa hela tiden.
 Koka upp såsen och låt den koka i minst 5 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200°C.
Fördela köttfärsröra och crème fraiche i cannellonirören.
Lägg pastarullarna tätt i smord, ugnssäker form.
Slå över béchamelsåsen och strö över den rivna osten.
Sänk temperaturen i ugnen till 155°C.
Gratinera i ca 30 minuter.


Saftsoppa

Detta lärde vi oss att göra på hemkunskapen i skolan kommer jag ihåg.
Utmärkt för ungarna att äta som mellis efter skolan.



2 port.

2 dl saft
3 dl kallt vatten
3 tsk potatismjöl

skivad frukt

Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull.
Låt blandningen koka upp.
Tör hela tiden.
När man ser dom första bubblorna är det klart.
Låt kallna under lock, annars bildas lätt skinn på soppan.

Lägg i skivad frukt.


Vildsvinsschnitzel med skinka och ost



4 port.

600 g vildsvinskotlettrad
4 skivor rökt/kokt skinka
8 små skivor smakrik ost

vetemjöl
1 ägg
ströbröd
salt
peppar

Börja med att banka ut köttet.
Ta 1 skiva kött och lägg sen ½ skiva skinka och 1 skiva ost och sedan
 1 köttskiva till (beroende på hur kotlettraden ser ut, min var lång smal, annars
tar man 1 skiva och viker dubbel).
Krydda med salt och svartpeppar på båda sidor.

Panera köttet i följande ordning: mjöl - vispat ägg - ströbröd.
Stek på medelvärme i smör.


Rågbullar



ca 20 st

50 g jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 msk honung eller brödsirap
2 tsk salt
1 dl vetekross eller rågkross
3 dl rågflingor eller havregryn
11-12 dl lantbrödsmjöl

Smula jästen i en degbunke.
Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37°C.
Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten.
Tillsätt sedan honung, salt, vetekross och rågflingor.

Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Jäs övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på.
Knåda degen ordentligt.
Dela den i 2 längder.
Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter.
Låt kallna under bakduk.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se