Köttfärssås med bacon och champinjoner



4 port.

500 g köttfärs
6 st champinjoner
1 pkt bacon
salt
kött & grillkrydda
vitlökskrydda
vitpeppar
1 förp. krossade tomater
3 dl matlagningsgrädde
soja
maizena

Stek strimlat bacon och skivade champinjoner.
Lägg åt sidan.
Stek färsen och krydda efter smak.
Tillsätt bacon och svamp i färsen.
Häll i dom krossade tomaterna och grädden och låt småputtra ett par minuter.
Tillsätt lite soja för att få lite färg och red med maizena till önskad koncistens på såsen.
Servera med nykokt pasta.


Fullkornsbröd



2 bröd

1 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
2 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 dl vetemjöl

Skållning
4 dl vatten
3 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
25 g smör
1 dl kallt vatten

Koka upp vattnet till skållningen, häll över mjölet.
Klicka i smör och rör om.
Täck med folie, låt stå i 30 min.
Tillsätt 1 dl kallt vatten och låt degen svalna till 37 grader.

Lör upp jästen i 1 dl rumstempererat vatten.
Tillsätt skållningen, salt, sirap, fullkornsmjöl och nästan allt vetemjöl till degen.
Arbeta den smidig.

Jäs deen övertäckt i 40 min.
Ta upp den på mjölat bakbord och dela i 2 bitar.
Forma bröd och jäs i 40 min.
Grädda i 200 grader, 45 min.


Årets hemmakock 2010

Gör lite reklam för tävlingen Årets hemmakock 2010.


Bild kommer från Arla.se

Det var långt över 200 hemmakockar som skickade in sina fantastiska recept,
men bara 25 som går vidare till semifinal.
Juryn väljer ut tre av finalisterna, men nytt för i år är att du är med och påverkar
vem som får den 4:e finalplatsen!

Tävlingsuppgiften i år var att skicka in sina bästa förrätts- och varmrättsrecept 
under temat "Vardagslyx på 45 minuter".
25 deltagare har kvalificerat sig till delfinal och nu ska fyra av dem gå vidare
 till den stora finalen där de tävlar live mot varandra.
 Juryn brukar välja ut de fyra semifinalisterna, men i år får våra besökare,
dvs. du och dina vänner, vara med och rösta fram den som ska få den fjärde finalplatsen.

Så  lägg din röst på den du tycker är värdig finalist till årets final som går av
stapeln på Hamburger Börs den 20 oktober 2010.
Du kan rösta en gång och är själv med i en utlottning där du kan vara en
av 10 som vinner vår senaste kokbok: Arla Köket vardag.

Tävling Arla

Gå in och rösta du också!


Fröbröd i kvadrat



ca 12 bitar

1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
2 dl vatten

3 dl vatten
50 g jäst
1½ msk honung
1½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl special

Dag 1
Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön i en bunke.
Häll över 2 dl vatten.
Låt stå rumsvarmt över natten att svälla.

Dag 2
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till fingervarm temperatur och häll över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst och tillsätt kross- och fröblandningen.

Tillsätt honungen och saltet och blanda till sist ner vetemjölet.
Arbeta samman till en blank och smidig deg som får vila
under bakduk i ca 45 min.

Sätt ugen på 225 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord utan att arbeta den för mycket.
Platta ut den rektangulär och skär upp den i 12 kvadratiska bitar.
Lägg dessa på en bakpappersklädd plåt och ställ att jäsa ca 15 min.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-15 min.


Hemmagjorda fiskpinnar



4 port.

4 filéer av vit fisk
1,5 dl ströbröd
1 tsk rivet citronskal
3/4 tsk malen svartpeppar
½ tsk salt
2 äggvitor
olja

Blanda ströbröd, citronskal, svartpeppar och salt i en djup tallrik.
Blanda väl.

Skär fiskfiléerna i 1,5 cm breda skivor.
Vispa äggvitan lätt.
Doppa fisken i äggvitan och låt ev överflöd rinna av.
Panera fisken i ströbrödsblandningen.
Tryck till med fingrarna så att paneringen fastnar.

Hetta upp oljan i en stekpanna tills den är riktigt het utan att ryka.
Lägg i fisken och stek i ca 10 min.
Vänd bitarna kontinuerligt.

Servera med en remouladsås och potatis eller potatismos.


Kardemummabullar med vaniljkräm




50 g jäst
150 g margarin
6 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
15 dl vetemjöl

Fyllning
150 g margarin
3 tsk malen kanel
1 ½ dl strösocker

Vaniljkräm
4 dl mjölk
2 påsar marsan vaniljsåspulver

Garnering
pärlsocker
1 ägg

Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sedan mjölken.
 Låt blandningen bli 37 grader.
Häll sedan över jästen och rör degen slät antingen för hand eller i maskin.

Tillsätt sedan salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet och blanda till en smidig deg.
 Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Medan degen jäser så blanda ingredienserna till fyllningen till en smidig röra och ställ åt sidan.
Blanda även vaniljkrämen slät och ställ i kylen.

När degen jäst färdig så dela den på mitten och kavla ut i två omgångar.
Kavla till en rektangel.
 Bred på fyllningen och gör till bullar.
 
Låt sedan jäsa i 30 minuter igen.

När bullarna jäst klart så lägg vaniljkrämen i en sprits och tryck
 ner spritsen i mitten av bullen och tryck ut lite vaniljkräm.
Pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda cirka 10-12 min i ugn på 225 grader tills de fått fin färg.


Korvgryta



4-6 port.

1 kålrot
6-8 morötter
potatis, efter tycke och smak
800 g falukorv
1 purjolök
2 tsk kalvfond


Skala och stava upp kålroten.
Skala och klyfta morötterna.
Skala potatisen.
Lägg alla rotfrukter i en stor kastrull och ha på vatten.
 Känn med potatissticka när det är färdigt.
Ha i kalvfond, strimlade korvskivor och strimlad
purjolök när det är ca 5 minuter kvar att koka.

Ät i djup tallrik med mycket sky eller fiska upp korvgrytan
med hålslev och ät på flat tallrik.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se