Helstekt kotlettrad

Detta recpt kommer från Kryddburken.



1-1½ kg benfri kotlettrad
4 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré

2 morötter
½ purjolök
1 lök
1 palsternacka
en bit rotselleri

Sås
skyn från formen
soja
svartvinbärsgelé
grädde
salt
peppar
maizena

Värm ugnen till 100 grader.
Smörj en ugnsfast form.
Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar och lägg i formen.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runtom på alla sidor, även ändarna.
Salta rejält och peppra.
 Ta upp steken och lägg den i formen uppe på lök och rotfrukterna.
 Vispa ur stekpannan med buljong och tillsätt tomatpuré.
Häll sedan skyn över steken i formen.
Tryck i en stektermometer, och täck med aluminiumfolié.
Stek i ugn tills termometern visar 68-69 grader. (tar ca 4½ timme)
Ta ut det och slå in i folié och låt vila (värmeutjämna) en stund före servering.

Sila skyn från ugnsformen.
 Koka upp den i en kastrull, tillsätt en skvätt soya, en tesked svartvinbärsgelé,
grädde och smaka av med salt och peppar.
Red av såsen med lite maizena.


Fin fisk



4 port.

600 g torskfilé
1 tsk socker
salt
peppar

3 dl grädde
2 dl fiskbuljong
maizena
1 hackat ägg
½ dl finklippt dill
salt
peppar


Strö sockret över fisken, salta och peppra.
Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek torsken på ena sidan tills den fått fin färg.
Vänd på bitarna och efterstek i ugnen på 150°C i ca 10 min.

Koka grädde och buljong i en kastrull i ca 5 min. Red med lite maizena utrört i vatten.
Blanda ner hackat ägg och dill.
Salta och peppra.

Servera torsken med såsen, mer hackat ägg och kokt potatis.


Kanelbullens dag 4/10



Mitt favoritrecept hittar du här!


Västerbottenrisotto



4-5 port.

3 dl arborioris
1 scharlottenlök, finhackad
smör till stekning
1 dl vitt vin
1 kvist rosmarin
8-10 dl kokande kycklingbuljong
2 dl riven västerbottenost

Fräs ris och lökhack i smöret tills grynen är blanka och genomskinliga.
Häll på vinet och låt det koka in.
Lägg ner rosmarin i den kokande buljongen.
Häll på en skvätt kokande buljong på riset, låt koka in.
Rör om då och då.
Upprepa tills buljongen är slut och riset är "al dente", 20-25 min.
Rör ner den rivna osten i risotton precis före serveringen.
smaka av med salt och peppar.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se