Helstekt kotlettrad
Detta recpt kommer från Kryddburken.
1-1½ kg benfri kotlettrad
4 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
2 morötter
½ purjolök
1 lök
1 palsternacka
en bit rotselleri
Sås
skyn från formen
soja
svartvinbärsgelé
grädde
salt
peppar
maizena
Värm ugnen till 100 grader.
Smörj en ugnsfast form.
Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar och lägg i formen.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runtom på alla sidor, även ändarna.
Salta rejält och peppra.
Ta upp steken och lägg den i formen uppe på lök och rotfrukterna.
Vispa ur stekpannan med buljong och tillsätt tomatpuré.
Häll sedan skyn över steken i formen.
Tryck i en stektermometer, och täck med aluminiumfolié.
Stek i ugn tills termometern visar 68-69 grader. (tar ca 4½ timme)
Ta ut det och slå in i folié och låt vila (värmeutjämna) en stund före servering.
Sila skyn från ugnsformen.
Koka upp den i en kastrull, tillsätt en skvätt soya, en tesked svartvinbärsgelé,
grädde och smaka av med salt och peppar.
Red av såsen med lite maizena.