Leilas sega kolasnitt



100 g mjukt smör
 1 dl strösocker
 2 msk ljus sirap
 2.25 dl vetemjöl
 0.5 tsk bikarbonat
 1 tsk vaniljsocker
 1 tsk malen ingefära


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
 Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
 Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden.
Låt kolasnittarna svalna på plåten.


Wokad fläskfilé med nudlar




200 g äggnudlar
400 g fläskfilé
1 burk blandade wokgrönsaker
1 vitlöksklyfta
2 msk olja

Marinad
1 msk färskriven ingefära eller 1 tsk mald
1 krm salt
1 krm socker
1 msk soja
1 msk ostronsås ( eller soja)
1 msk sesam- eller rapsolja

Sås
1 msk socker
1 msk soja
1 msk ostronsås
1 msk sesam- eller rapsolja
1 msk maizenaredning för mörka såser
1 ½ dl hönsbuljong

Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Skär fläskfilén i strimlor och låt marinera i ca 30 min i kylskåp.

 Skölj wokgrönsakerna i vatten.
 Skala och finhacka vitlökensklyftan.

3Blanda samman ingredienserna till såsen i en skål.

Koka nudlarna i rikligt med lättsaltat vatten i en stor gryta enligt förpackningens anvisning.
Låt rinna av.
Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna.
Stek nudlarna knapriga under omrörning.
Ta upp och lägg på fat så länge.

Låt fläskfilén rinna av från marinaden.
Hetta upp resten av oljan i woken.
Stek vitlök och fläskfilé under omrörning i 3 min.
Tillsätt wokgrönsakerna och häll över såsen.
Låt puttra några minuter.

Häll fläskfilé med sås över nudlarna och servera


Bananfudge



50 g skumbananer, ca 10 st .
2 dl dansukker finkornigt strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad

Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
Värm på svag värme tills allt är smält.
Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.

Rör i chokladen och rör tills massan blir blank.
Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm (10 x 15 om du vill ha dom tjocka).
Låt massan stelna, skär därefter i bitar.


Kärleksmums



150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Glasyr
75 g margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker

kokosflingor el. strössel

Smält matfett och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt kakan svalna.
Smält under tiden matfettet till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan.
Strö på rikligt med kokos.
Skär kakan i fyrkantiga bitar.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se