Ceasarsallad på mitt sätt





färdigblandad sallad i påse
salladskyckling
krutonger med vitlök & örter
parmesanost
ceasardressing


Våffeldagen 25 mars




100 gram smör
2 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl loka, el ramlösa

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa upp med mjölken.
Smält smöret och tillsätt i smeten.
Häll sist i bubbelvattnet och vispa lätt.
Grädda.
Servera med vispad grädde och sylt.


Grekiskt plattbröd



5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
2 tsk oregano
1 tsk salt
75 g smör
3 dl mild yoghurt

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, oregano och salt.
Finfördela smöret i blandningen och rör i yoghurt.
Arbeta ihop till en deg.
Dela degen i 8 delar.
Platta ut dem med mjölad hand till tunna, ovala kakor på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Låt bröden svalna inlindade i bakduk.


Hawaiigryta



4 port.

400 g grytbitar av fläskkött
1 msk margarin
salt
1 hackad gul lök
1 strimlad paprika
3 msk vetemjöl
1 tsk curry
½ dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1½ dl ananasspad
1 vitlöksklyfta
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
½ tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 brk ananasringar, 400 g

Bryn köttet i margarin.
Salta och tillsätt lök och paprika.
Pudra över mjöl och curry och späd med vatten, mjölk, grädde och anansspad.
Blanda i vitlök, buljong och soja och smaka av med kryddorna.
Koka i 20-30 min.
Lägg i ananasen skuren i bitar.

Servera med ris och en sallad.


Ambrosiakaka



150 g smör eller margarin
2 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl grädde

Garnering
3 dl florsocker
2-3 msk pressad apelsinsaft + vatten
syltade apelsinskal

Smörj och bröa en låg rund form, ca 1½ l eller 24 cm i diameter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen pösigt med sockret.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret.
Rör i grädden och till sist matfettet.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader 20-30 min.
Låt kakan stå några minuter i formen innan den stjälps upp på galler.
Låt den kallna.
Blanda florsockret, vattnet och apelsinsaften under omrörning.
Rör tills glasyren är slät.
Bred den på kakan och strö över apelsinskalen.
Låt glasyren stelna.


Kotlettrad med persiljetäcke och skysås



4 port.

500 g benfri kotlettrad
1 skiva formbröd
1 dl finhackad bladpersilja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk smält smör
italiensk salladskrydda

Lägg kotlettraden i en smord ugnsfast form.
Stick in en köttermometer.
Se till att hela röret är inne och att spetsen hamnar i mitten.
Stek i 175 grader tills termometern visar 85 grader.
Smula brödet i en skål.
Tillsätt persilja, vitlök, smör och salladskrydda.
Bred smulorna ovanpå kotlettraden när termometern har kommit upp i 70 grader.
Höj värmen till 225 grader och sätt in köttet igen.
Ta ut köttet när termometern visar 85 grader och svep in i folie.
Låt det vila i 10 min.
Skär köttet i tunna skivor.


Skysås

5 dl sky eller buljong
2 msk svartvinbärssaft
salt
peppar
maizena
½ dl grädde

Koka upp stekskyn eller buljongen.
Smaksätt med svartvinbärssaft, salt och peppar.
Red av såsen till önskad tjocklek med maizena.
Låt koka ett par minuter.
Tillsätt grädden.


Dillsås till fiskbullar



4 port.

2 msk margarin
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl ljus buljong (fisk- eller grönsaksbuljong)
dill
citronsaft eller matättika
salt
peppar

Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölet och låt alltsammans fräsa några minuter under omrörning.
Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt kall eller ljummen vätska, allt på en gång.
Sätt kastrullen på värmen och rör i såsen tills den kokar upp.
Eller tillsätt varm vätska.
Späd då lite i taget under omrörning.
Rör och koka upp mellan varje spädning.
Smaksätt med finklippt dill och ev citronsaft eller matättika.
Koka såsen 3-5 min.
Krydda eventuellt.


Kall romsås



4 port.

3 dl cremé fraiche
1 hackad röd lök
2 msk stenbitsrom
2 msk majonnäs
en knippe hackad dill
salt
peppar


Hacka löken, sedan dillen.
Blanda cremé fraichen och majonnäsen.
Tillsätt sedan löken, dillen och stenbitsromen.
Salta och peppra efter tycke och smak.

Blanda i hackade räckor så går det bra att använda den
till bakpotatis eller fyllning till smörgåstårtan.


Pinochiotårta




Botten
150 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
3 äggulor
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Marängsmet
3 äggvitor
1½ dl socker

Fyllning
3 dl vispgrädde
bär eller frukt

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna, 30x40 cm med lätt smort bakplåtspapper.
Rör margarin och socker smidigt.
Tillsätt äggulorna och rör kraftigt.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt omväxlande med mjölken.
Rör om till en slät smet.
Klicka och bred ut smeten i långpannan.
Vispa vitorna till marängen hårt och blanda i socker.
Vispa ytterligare en stund tills smeten blir blank, styv och toppig.
Bred den över kaksmeten.
Grädda ljust beige mitt i ugnen i ca 20 min.
Lossa kakan försiktigt, men låt den gärna svalna i långpannan.
Dela den mitt itu till två bottnar med vass kniv.
Vispa grädden.
Bred den ena delen.
Fördela bären eller frukten (jag har använt bananer).
Lägg den andra delen över.
Ställ tårtan kallt.


Panpizza



8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
1 dl flytande margarin
3 dl mjölk

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Rör ner margarin och mjölk till en deg.
Platta ut degen till en kaka i en stor långpanna.
Bred på tomatsås och lägg på fyllningen.
Grädda i 250 grader i mitten av ugnen under ca 20 min eller tills
degen är genomgräddad och pizzan fått lite färg.


Kycklingsallad i pitabröd



4 port

1 gul lök
1 tsk margarin
4 st kycklingfiléer á 100 g, strimlade
1 krm stött spiskummin
2½ dl halverade cocktailtomater
½-1 dl svarta oliver, urkärnade
1 salladshuvud
4 st pitabröd
salt
peppar

Sås
200 g gurka
2½ dl naturell lättyoghurt
2 tsk citronsaft

Börja med såsen.
Skala, kärna ur och finhacka gurkan.
Blanda samman med yoghurt och färskpressad citronsaft.

Skala och hacka löken.
Hetta upp margarinet i en fettsnål kastrull och låt sedan löken brynas gyllengul under omrörning ca 5 min.
Tillsätt de strimlade kycklingfiléerna och spiskummin.
Låt köttet genomstekas, ca 5-10 min.
Blanda ner tomathalvorna och de skivade oliverna.
Koka upp under omrörning tills allt är genomhettat, ungefär 2 min.
Smaka av med salt och peppar.

Skölj, dela och låt salladsbladen rinna av.
Lägg pitabröden på fyra serveringstallrikar.
Bred ut sallad på ena halvan av brödet och fördela kycklingröran jämnt på salladen.
Klicka på yoghurtsåsen och vik ihop pitabrödet.
Servera genast.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se