Hamburgerbröd



ca 16 st

1 pkt jäst ( 50 g)
½ dl matolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
ca 13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm matolja och mjölk till fingervärme, 37 grader, i en kastrull.
Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Rör tills den har löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bord.
Knåda i resten av mjölet i degen.
Rulla ut degen till en längd.
Dela längden i ca 16 lika stora bitar.
Forma degbitarna till jämnstora runda bullar.
Platta ut bullarna med handen till runda kakor, 8-10 cm i diameter.
Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.
Nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Strö över sesamfrön.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min.
Låt dem kallna på galler under bakduk.


Kyckling i fransk örtsås



4 port.

3-4 kycklingfiléer
olja eller smör att steka i
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2½ tsk franska örter
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2-3 dl riven ost
maizena

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i en djup stekpanna.
De ska bli helt genommstekta.
Häll på vatten, buljongtärning och franska örter.
Låt koka några minuter under lock.
Häll i grädde och crème fraiche och blanda väl.
Låt det koka in i såsen ett par minuter.
Red såsen så att den blir lagom tjock.
Dra pannan av plattan och rör ner osten väl så att den smälter in i såsen.
Servera med pasta.


Omelett med tomat och ost



3 ägg
2 msk vatten
salt
peppar

Vispa ägg och vatten.
Salta och peppra.
Häll smeten i en varm stekpanna.
Stek på läg värme.

Lägg på riven ost och tomat mot slutet eller något annat
som man har hemma.


Apelsinkräm



50 g smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
rivet skal av ½ apelsin
1 msk apelsinsaft

Låt smöret bli rumsvarmt.
Vispa smör och florsocker tills det blir ordentligt blandat.
Ha i resten av ingredienserna och rör om.
Bred ut mellan t.ex 2 st havreflarn.
Låt stå kallt tills dom ska serveras
eller bred på krämen precis innan servering.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se