Citronringar



ca 60 st

4 dl vetemjöl
½ dl socker
rivet skal av 1 citron
200 g smör eller margarin
1 äggula

Pensling
1-2 äggvitor

Garnering
pärlsocker

Blanda mjöl, socker och citronskal.
Tillsätt matfett, skuret i mindre bitar.
Häll ägget i mjölblandningen.
Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Låt degen vila i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen på mjölat bord tills den är ca ½ cm tjock.
Tag med mått eller glas ut ca 60 st runda kakor.
Gör med ett litet mått, eller fingerborg, ett litet hål mitt i kakorna.
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt.
Pensla dem med uppvispad äggvita.
Strö över pärlsocker.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7 min.
Låt kakorna svalna något på plåten innan de lossas och får kallna på galler.

OBS! Glöm inte att tvätta citronen noga i ljummet vatten innan skalet rivs.


Svartvinbärsstek



4-6 port.

1½ kg benfritt kött (ex . älgstek , fransyska)

Lag
1 dl soja
1 dl svartvinbärssaft (oblandad)
5 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 hela svartpeppar
5 enbär
2 tsk timjan

Sås
7 dl av lagen
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Koka upp lagen, lägg sedan i köttet. Låt koka tills köttet är mört, ca 1-1½ timme.
När köttet är klart, låt steken ligga kvar i lagen ca 1 timme.
Gör sedan såsen.
Tag upp köttet och skär i skivor.
Servera med potatis, sås och grönsaker.

Använde skinkstek istället för nötkött, för när vi handlade
för veckan så hittade jag ingen bit som jag tyckte va tillräckligt
fin, men det blev bra ändå. Jättemört!


Pizza på Maizenadeg



I lördags gjorde mannen och barnen egna pizzor på Maizenadeg.
Blev jättegott!


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se