Veckans krydda v.13

När man tycker det är kul att prova en mängd olika recep
samlar man på sig en hel del olika kryddor.
Vissa använder man ofta och en del rätt sällan.
Så nu ska jag rensa i mitt kryddskåp och dela med mig
med lite tips på olika recept ett par dagar i veckan.
Vi börjar med timjan.



Fakta om timjan


Potatismoussaka
Potatis- och purjolökssoppa
Timjanbiffar

Vitlöksbaguetter



4 st

0,5 pkt jäst
2,5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
ca 6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke.
Häll på lite av vattnet.
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, vitlök och större delen av mjölet.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt ca 2 tim på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bord.
Knåda in resten av mjölet i degen.
Dela degen i 4 bitar.
Forma varje degbit till en längd.
Lägg längderna på bakpappersklädd plåt.
Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Gör med vass kniv ett par skåror i varje baguette.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min.
Låt dem svalan på galler.



Om du vill ha ett fiberrikt bröd, så kan 1 dl krossat linfrö tillsättas i degen.

Om du inte vill äta brödet naturellt, är det gott att servera det med lite färskost.
Smaksätt gärna osten med färska örter.

Det är mycket gott att smaksätta degen med 2 msk hackad, färsk basilika.

Strö gärna lite gourmetsalt över brödet precis före gräddningen.

Fläskfilé med sås och ugnsstekt potatis



Söndagsmiddag med lite smak av vilt. Gick hem hos samtliga familjemedlemmar.


4 port.

500 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
2 tsk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk fransk senap
0,5 köttbuljongtärning
1 msk hackad persilja

potatis
olivolja
grillkrydda

Börja med potatisen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Häll på lite olivolja och grillkrydda och blanda runt.
Stek i mitten av ugnen i 20-30 min.
Skär köttet i skivor.
Skala och hacka vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Vispa ihop grädde, vitlök och senap.
Häll det bredvid köttet i pannan och smula ner buljongtärningen.
Låt det koka några minuter.
Strö över persilja.
Servera med den ugnsstekta potatisen och en grönsallad.

Födelsedagstårta



Mitt första försök att göra tårta med sockermassa istället
för vanlig marsipan. Iza var nöjd med sin tårta iallafall.
Själv är jag väl sådär nöjd. Men men det kan ju inte bli
perfekt första gången. Får öva lite.

Kolakakor



ca 40 st

100 g margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en plåt eller lägg på ett bakplåtspapper.
Lägg alla ingredienser i en bunke.
Blanda snabbt samman ingredienserna till en smidig deg.
Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan plåtlånga.
Lägg dem på plåten och platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen omkring 12 min.
Skär längderna i bitar medan de är varma.
Plocka isär kakorna när de svalnat.

Pasta med kyckling & currysås

2 port.

1 stor kycklingfilé
olja
10 cm purjolök
salt, peppar

1,5 msk margarin
1,5 msk mjöl
2 dl kycklingbuljong
1 dl matlagningsgrädde
1-1,5 tsk curry

Skär kycklingen i lite mindre bitar.
Stek kycklingen i olja.
Krydda med salt och peppar.
Skär purjolöken och skölj av den.
Lägg i den tillsammans med kycklingen.

Smält smöret och rör i mjölet.
Tillsätt buljongen medans du vispar.
Häll i grädden.
Tillsätt curryn efter smak.
Låt småputtra ett par minuter.
Lägg i kycklingen och purjolöken i currysåsen.

Servera med pasta.


Rösti med bacon



1 kg potatis
1 lök
salt, peppar
1 pkt bacon
margarin

Skala och riv potaisen.
Hacka löken fint.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt 1 pkt stekt bacon skuret i fina bitar.
Häll allt i en skål och rör om.
Smält lite margarin i en stekpanna (teflonpanna rekomenderas).
Lägg i blandningen i pannan och stek på medelstark värme.
Vänd på kakan när den börjar få färg och stek den andra sidan också.


Dillkött



4 port.

500 g nötkött
vatten
salt
2 st lök
10 st vitpepparkorn
5 st lagerblad

Sås:
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1-2 äggulor
2 msk grädde
1/2 msk vinäger
socker
3-4 msk dill



Skär köttet i så stora bitar som du vill ha.
Bryn köttet i en stekpanna.
Lägg över köttet i en gryta.
Häll på vatten så det täcker köttet plus lite till.
Lägg i löken, hel eller i större bitar.
Lägg i kryddorna.
Låt småkoka ca 1 tim eller tills köttet är mört.
Sila köttet och spara buljongen.
Smält margarinet och häll i mjölet.
Späd med buljongen, lite i taget medans du vispar.
Ha i äggulorna och grädden.
Tillsätt vinäger och socker.
Rör i dillen.
Smaka ev. av med salt och peppar.

RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se