Vitlöksbaguetter



4 st

0,5 pkt jäst
2,5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
ca 6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke.
Häll på lite av vattnet.
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, vitlök och större delen av mjölet.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt ca 2 tim på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bord.
Knåda in resten av mjölet i degen.
Dela degen i 4 bitar.
Forma varje degbit till en längd.
Lägg längderna på bakpappersklädd plåt.
Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Gör med vass kniv ett par skåror i varje baguette.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min.
Låt dem svalan på galler.



Om du vill ha ett fiberrikt bröd, så kan 1 dl krossat linfrö tillsättas i degen.

Om du inte vill äta brödet naturellt, är det gott att servera det med lite färskost.
Smaksätt gärna osten med färska örter.

Det är mycket gott att smaksätta degen med 2 msk hackad, färsk basilika.

Strö gärna lite gourmetsalt över brödet precis före gräddningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0