Grekiskt lantbröd



2 bröd

1 pkt jäst (50 g)
5 dl naturell yoghurt
½ dl olivolja
1 msk salt
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.

Värm yoghurten i en kastrull till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den har löst sig.

Tillsätt resten av yoghurten, olivolja, salt och nästan allt mjöl,
spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin,
tills den släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela den i 2 bitar.

Forma varje degbit till en rund, slät bulle. Lägg bröden på en bakpappersklädd
plåt. Skär med en vass kniv några djupa skåror i varje bröd.

Låt bröden jäsa utan bakduk ytterligare ca 20 min. Sätt ugen på 250 grader.

Pensla bröden med kallt vatten.

Grädda brödeen i nedre delen av ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200 grader
och grädda ytterligare ca 20 min. Låt bröden kallna på galler.


Kokoskakor



ca 35 st

50 g margarin eller smör
2 ägg
1½ dl socker
200 g riven kokos

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kokos och matfett.
Låt smeten svälla ca 10 min.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min.


Jordgubbstårta

Gabbes beställning av tårta till skolavslutningen.
Gjorde tårtbottnen dagen innan vi skulle äta den.
Tycker det är lite lättare att dela på den då.



ca 12 bitar

Tårtbotten
4 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl mjöl

4 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssylt
½ l jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och stösocker vitt och pösigt.
Vänd försiktigt ner mjölet.
Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter,
häll i smeten.
Grädda tårtbotten i mitten av ugnen i 10-15 min.
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt bottnen svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik
eller ett brödgaller.

Dela tårtbottnen i två delar.
Bred först ut jordgubbssylten över den undre bottnen,
sedan grädden ovanpå.
Lägg på den översta bottnen och bre grädde ovanpå och på sidorna.
Spritsa ut grädde runt hela tårtan.
Lägg jordgubbar ovanpå.


Sjömansgryta

En enklare variant av sjömansbiff med köttfärs istället för nötkött,
plus att den görs i ugnen istället.



4 port.

8-10 potatisar
2 gula lökar
smör/margarin
500 g köttfärs
salt
peppar
4 dl buljong
1 flaska lättöl, 33 cl
½ dl hackad persilja

Skala potatis och lök.
Skiva potatisen lite tjockare och löken tunt.
Fräs löken i smör.
Bryn färsen smulig för sig.
Varva potatis, lök och färs i en ugnsform.
Börja och sluta med potatis.
Krydda mellan varven.
Häll över kokande buljong och lättöl.
Grädda i 200 grader ca 40 min tills potatisen är mjuk.
Strö över persilja.


Klassisk sjömansbiff


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se