Grekiskt lantbröd

Att baka eget bröd är inte så svårt, men kräver att man har lite hemma i skåpen.
Vill man göra det enkelt för sig finns det färdiga bakmixer att köpa i affärerna.
Bara att blanda i jäst och vätska.



2 bröd

1 påse Kungsörnens mix Grekiskt lantbröd
50 g jäst
6 dl vatten, 37°C

Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt bakmixen, men spar ½ dl till utbakning och ev dekor.
Arbeta degen kraftigt, tills den känns smidig.

Jäs degen övertäckt med bakduk ca 30 min.
Arbeta ner degen i degskålen.
Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i 2 delar och forma dem till runda bullar.
Lägg dom på en plåt, lätt smord eller med bakplåtspapper.

Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Värm ugnen till 200°C.

Pensla bröden med vatten och dofta över ev bakmix.
Snitta gärna bröden med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min.
Låt bröden kallna på galler.


Chokladfudgekaka

Ett recept från En sida med mat. Tyckte kakan var godast dagen efter för då hade
fudgen stelnat till riktigt ordentligt. En lyxigare variant än den "vanliga" kladdkakan.



150 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge
1½ dl vispgrädde
1½ dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g smör, rumstempererat


Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Tillsätt kaffet.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör i.
 Rör till sist i det smälta smöret.

Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. 
 Låt kakan svalna i formen.

Fudgen: Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
Ta kastrullen från plattan och rör i smöret.
 Häll smeten på chokladbottnen och låt kakan kallna.



Butterkaka med vaniljfyllning



1 st

75 g smör
2½ dl gräddmjölk
½ pkt jäst
½ dl socker
¼ tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning
4 dl mjölk
1 dl marsanpulver

Pensling
1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i degbunken.
Smält smöret och häll i mjölken, låt blandningen kallna något.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om.
Tillsätt socker, salt och vetemjöl.
Knåda ordentligt 10 min i maskin.
Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 min.

Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medans degen jäser.
Låt vaniljfyllningen stå i kylskåpet minst 5 min innan den breds på.

Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och rulla ihop till en rulle.
Skär varje rulle i 10 bitar och lägg dem i en springform, ca 25 cm i diameter med snittytan uppåt.
Packa bullarna tätt.
Blir det några bullar över, lägg dem i bullformar.
Låt butterkakan och eventuella bullar jäsa i 40 min under bakduk.

Eventuella bullar: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda först bullarna i ca 5-7 min i 250°C i mitten av ugnen.
Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.

Butterkakan: Sänk ugnsvärmen till 200°C och vänta tills ugnen blivit svalare.
Penska butterkakan med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i ca 35 min i nedre delen av ugnen.
Lägg över aluminiumfolie sista kvarten så att inte kakan blir för mörk.


Kycklinggryta med tomat och basilika

Kryddmix från Blå Band.



4 st kycklingfiléer
2 påsar kryddmix
3-4 dl vatten
4 dl crème fraiche


Strimla kycklingen.
Stek strimlorna i margarin.
Tillsätt kryddmixen och häll i vattnet.
Rör ner crème fraichen och låt allt småputtra i 5 min.
Servera med ris eller ugnsstekt potatis.



Tacotorsk

Detta recept kommer från Fridas kök.



4 port.

600 g torskfilé, tinad
1 tsk salt
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl tacosås, medium eller hot
2 dl riven ost
15-20 tortillachips

Sätt ugnen på 225°C.
Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost.
Häll över fisken.
Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min.
Servera med kokt potatis.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se