Ostsås med vitlök
4 port.
ca 100 g mjukost med vitlök
1 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1-2 dl riven lagrad ost, helst parmesan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 dl hackad persilja
Skär osten i bitar och lägg ner i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche och mjölk.
Värm under omrörning så osten smälter.
Blanda ner riven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt pressade vitlöksklyftor.
Smaka av och blanda ner hackad persilja.
Servera med nykokt pasta.
Fruktsallad
Fruksallad är ju nått man kan göra året runt och med många olika frukter.
Detta smaskade vi på till efterrätt i söndagskväll.
apelsin
äpple
banan
kiwi
ananas
Skär alla frukterna i bitar.
Blanda i en skål.
Servera med glass eller vaniljvisp.
Stuvade makaroner
3 port.
6 dl gammaldags idealmakaroner
0,5 msk salt (per liter kokvatten)
1 tsk rapsolja
Stuvning
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
5,5 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
En nypa strösocker
Koka makaronerna enligt anvisning tillsammans med salt och olja.
Fräs matfett och mjöl i en annan kastrull.
Späd med mjölk och låt koka under omrörning ca 5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och en aning socker.
Häll vattnet av makaronerna och blanda ner dem i stuvningen.
Servera med köttbullar eller falukorv.
American Blueberry Muffins
6 st stora eller 12 st små
125 g smör
4 ½ dl vetemjöl
1 ¼ dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 ägg
1 ¼ dl mjölk
1 ¼ dl filmjölk
2 dl blåbär + ¼ dl vetemjöl
Vaniljströssel
1 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en skål.
Vispa upp ägget och vispa i smör, mjölk och filmjölk.
Rör ner äggblandningen i mjölblandningen.
Blanda bären med det extra vetemjölet och rör ner dem försiktigt i smeten, bara så att allt blandas.
Fördela smeten i pappersformar ställda i en muffinsplåt, nästan upp till formkanten.
Blanda ingredienserna till vaniljströsslet och strö det över.
Det blir som en smuldeg.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter för stora muffins och ca 20 minuter för mindre.
Känn med en sticka.
Låt svalna på galler.
Fläskfilé i ost- och senapssås
4 port.
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör-och rapsolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Kvibille Prästost
Skär köttet i skivor.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn köttet i smör- och rapsolja i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta.
Låt koka upp under vispning.
Lägg över köttet i grytan.
Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen.
Rör i osten.
Strö gärna över hackad persilja.
Servera med kokt ris eller ugnsstekt potatis.
Citron- och bananrutor
3 dl flytande margarin
3 dl vatten
7 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 bananer, väl mogna
ev. lite bananarom
Glasyr
500 g Philadelphia färskost, naturell
5 dl florsocker
1 tsk citronarom
gul hushållsfärg
strössel
Smörj en långpanna, 30x40 cm, strö på ströbröd.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör i margarin och vatten.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Mosa bananerna och vänd ner i smeten.
Tillsätt ev. lite bananarom om du vill förstärka banansmaken.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-40 minuter i 175 grader.
Låt kakan svalna.
Glasyr
Rör ihop alla ingredienserna till en slät glasyr.
Bred ut glasyren över kakan då den svalnat, och garnera efter önskemål.
Skär i upp rutor.
Flygande Jacob
4 port.
4 - 5 st kycklingfileér
1 pkt bacon
1 dl chilisås (alt. ketchup)
2 bananer
5 dl vispgrädde
1 dl jordnötter
Skär kycklingfileérna i bitar och bryn dem i stekpanna tills de fått fin färg.
Strimla och stek baconet.
Smörj en ugnsfast form och lägg i kycklingen.
Vispa grädden och blanda med chilisåsen.
Strö över jordnötterna, baconen, bananer i skivor & häll över gräddblandningen.
Grädda 225 grader ca 15min.
Servera med ris.