Bananknyten



ca 40 st

1 pkt jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1½ dl råsocker
½ tsk salt
1 ägg
12-13 dl vetemjöl

Fyllning
75 g smör eller margarin
3 stora eller 4 små bananer
1 msk pressad saft av citron
½ dl råsocker

Pensling
1 ägg

Garnering
pärlsocker

Amula jästen i en bunke.
Smält matfettet.
Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C.

Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den har löst sig.

Tillsätt resten av vätskan, råsocker, salt, ägg och nästan allt mjöl.
Spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig tills degen släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Gör fyllningen.
Rör matfettet smidigt.
Skala och mosa bananerna med citronsaften.

Blanda matfett, bananmos och råsocker till en smidig kräm.

Tag upp degen på mjölat bord och arbeta in resten av mjölet.

Dela degen i ca 40 bitar.
Gör med fingret en liten grop i degbitarna.
Lägg lite fyllning i groparna och tryck till degen noga runt om.

Lägg knytena i pappersformar, eller på bakpappersklädd plåt, med skarven nedåt.

Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
Sätt ugnen på 250°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min.
Låt dem kallna under bakduk på galler.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se