Sjömansbiff

Sjömansbiff är verkligen en gammal sjömansrätt. Hela rätten tillagas i en gryta.
Kombinationen med den brynta biffen, öl och potatis ger en mycket speciell smak.



4 port.

500-600 g benfritt nötkött
3-4 msk margarin
3 gula lökar
ca 10 medelstora potatisar
salt, peppar
1 lagerblad
1 flaska öl (33 cl)
1½ dl köttbuljong

Skär köttet i tunna skivor och bryn dem i matfettet.
Skala och skiva lökarna och bryn dem.
Skala och skiva potatisarna.
Varva potatis, kött och lök i en gryta.
Salta och peppra mellan varven och lägg i lagerbladet.
Låt första och sista varvet vara potatis.
Häll på öl och buljong.
Lägg lock på grytan och koka ca 1 tim eller tills köttet är mört.


Dragonkotletter



4 port.

4 fläskkotletter
1-2 msk smör
salt
svartpeppar

Sås
2 msk hackad gul lök
2 dl matlagningsgrädde
½ buljongtärning
1 msk klippt persilja
1 tsk dragon
maizena

Stek kotletterna i smör i en stekpanna, 3-4 min / sida.
Salta och peppra.
Tag kotletterna ur pannan.
Fräs löken mjuk i smör.
Tillsätt grädden, buljongtärning, persilja och dragon.
Red med maizenamjölet till önskad konsistens.
Koka såsen någon minut.
Lägg kotletterna i såsen och låt dem bli genomvarma.

Servera med ris eller klyftpotatis.


Utflyktsbaguetter



12 st

½ pkt jäst (25 g)
7 dl kallt vatten
2 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Rör ut den i lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, saltet och de båda mjölsorterna.
Arbeta degen kraftigt för hand eller med maskin.
Täck bunken med plastfolie.
Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur ca 5 tim.
Under tiden degen jäser bildas fukt under folien som droppar ner på
degen och håller den lätt fuktig.
Tag upp degen på mjölat bord.
Dela degen i 12 lika stora bitar.
Rulla ut degbitarna till korta längder - minibaguetter.
Lägg baguetterna på en bakpapppersklädd plåt.
Låt dem jäsa ca 15 min utan bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta bröden och mjöla ev ytan.
Grädda dem mitt i ugnen ca 10 min.
Låt bröden svalna under bakduk på galler.


Hawaiitoast

Varma mackor och toast kan göras på massor av olika sätt.
Dom går även att servera på ett antal olika sätt t.ex till lunch ihop med en sallad,
som förrätt eller som en nattmacka.
Här kommer ett sätt som jag har fastnat för just nu.



2 st

4 st franskbröd
smör
ketchup
2 skivor skinka
2 skivor ananas
ost

Bred lite smör på brödet.
Bred på ketchup på 2 utav bröden.
Lägg på en skiva skinka på den som det är ketchup på.
Lägg en skiva ananas på skinkan.
Lägg ett par skivor ost på ananasen.
Lägg ihop mackan med den andra brödskivan.
Lägg i dom i smörgåsgrillen 3-5 min.


Bagels



14 st

1 pkt jäst (50 g)
5 dl vatten
2 msk solrosolja
½ msk salt
2 msk ljus brödsirap eller ljus sirap
3 dl rågsikt
ca 11 dl vetemjöl special

GARNERING
sesamfrön
vallmofrön

Smula jästen i en bunke.
Ljumma vattnet till fingervarmt, 37 grader.
Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt olja, salt, sirap och rågsikt.
Arbeta till sist in vetemjölet, lite i taget, tills degen släpper bunkens kant.
Spar lite mjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt 20 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen och arbeta den blank och smidig minst 10 min
på ett mjölat bakbord.
Rulla ut den till en längd och dela den i 14 lika stora bitar.
Rulla varje degbit till en liten boll.
Platta ut dem lite och kör tummen rakt igenom mitten.
Det går att göra ringarna större genom att snurra dem runt tummen.
Lägg ringarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta 25 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp 4 l vatten i en vid kastrull.
Lägg i ett par degringar i taget och sjud dem ca 2 min på varje sida.
Lägg tillbaka ringarna på plåten och strö ev över sesamfrön eller vallmofrön.
Grädda dem mitt i ugnen ca 20 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
De är allra godast dagsfärska.

Tänk på att göra hålen i mitten större än vad du vill ha dem efter gräddningen.
När degen jäser krymper nämligen hålen.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se