Utflyktsbaguetter
12 st
½ pkt jäst (25 g)
7 dl kallt vatten
2 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Rör ut den i lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, saltet och de båda mjölsorterna.
Arbeta degen kraftigt för hand eller med maskin.
Täck bunken med plastfolie.
Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur ca 5 tim.
Under tiden degen jäser bildas fukt under folien som droppar ner på
degen och håller den lätt fuktig.
Tag upp degen på mjölat bord.
Dela degen i 12 lika stora bitar.
Rulla ut degbitarna till korta längder - minibaguetter.
Lägg baguetterna på en bakpapppersklädd plåt.
Låt dem jäsa ca 15 min utan bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta bröden och mjöla ev ytan.
Grädda dem mitt i ugnen ca 10 min.
Låt bröden svalna under bakduk på galler.