Hamburgare med vitlök och parmesanost



4 hamburgare

1 liten purjolök
300-400 g nötfärs
½ tsk salt
svartpeppar
2 ägg
½-3/4 dl riven parmesanost
2-3 pressade vitlöksklyftor

Skölj, ansa och finhacka purjolöken.
Blanda nötfärs, salt och peppar.
Rör ner ägg, parmesanost, purjolök och vitlök.
Arbeta färsen smidig.
Forma fyra jämnstora bullar.
Platta till dem till biffar.
Stek i matfett tills de fått fin färg och är genomstekta.
Beräkna ca 3 min per sida.


Banana split med pepparkakssås



1 ½ dl sirap
1 dl grädde
½ dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk nejlika
50 g smör

Koka upp alla ingredienser utom smöret.
Låt koka 10 minuter, ta av plattan och rör i smöret.
Klar att servera.


Muffins à la mandarine



12 st

1 burk mandariner (300 g)
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malda nejlikor
½ tsk muskot

Sätt ugnen på 200 grader.
Låt mandarinerna rinna av i en sil.
Spara spadet.
Hacka mandarinerna grovt.
Rör matfett och socker pösigt, gärna med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör kraftigt mellan varje ägg.
Blanda mjölet med bakpulver, nejlikor och muskot.
Rör ner mjölblandningen växelvis med mandarinspadet i äggvispet.
Smörj en muffinspanna lätt.
Fördela smeten i pannan.
Fördela med hjälp av en sked mandarinhacket i smeten.
Grädda bakverket mitt i ugnen ca 18 min.
Låt bakverken vara kvar i pannan några minuter.
Tag upp dem och låt kallna på galler.


Amerikanska pepparkakor



3/4 dl jordnötter
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskryddor
½ tsk malen ingefära
200 g smör eller margarin
1 tsk bikarbonat + 1 msk vatten
1 msk sirap

Hacka jordnötterna grovt.
Blanda socker, mjöl, pepparkakskryddor och ingefära i en skål.
Dela matfettet i mindre bitar.
Lägg det ovanpå mjölblandningen.
Fördela matfettet till en smulig massa.
Blanda ner jordnötshacket.
Lör upp bikarbonat i vattnet.
Tillsätt det och sirap i jordnötsblandningen.
Arbeta samman allt till en smidig deg.
Tag upp degen på lätt mjölat bord.
Dela degen i 2 delar.
Forma varje del till en rulle, ca 4 cm i diameter.
Linda in rullarna i platsfolie.
Låt dem vila i kylen 1 tim.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär varje degrulle i ca 25 skivor, ½ cm tjocka.
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar, inte för tätt,
eftersom de flyter ut något under gräddningen.
Grädda kakorna mitt i ugnen 5-7 min.
Låt dem svalna på plåten.


Apelsinflarn



50-60 st

125 g smör eller margarin
1½ dl socker
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat eller 1½ tsk bakpulver
2½ msk syltade apelsinskal

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör matfett och socker pösigt.
Blanda havregryn, mjöl, bikarbonat och apelsinskal.
Rör ner blandningen i smeten.
Tag upp degen på en arbetsbänk.
Rulla ut den till smala längder.
Skär dem i ca 50-60 bitar.
Rulla ut bitarna till kulor.
Lägg degkulorna på bakpapperklädda plåtar.
Tryck ut dem till flarn med hjälp av en gaffel.
Grädda apelsinflarnen i ugnen ca 7 min.
Låt dem svalna något innan de lossas från plåtarna.
Låt dem sedan kallna på plant underlag.


Empanadas



ca 8 st

Pajdeg

2 dl vetemjöl
2 krm salt
50 g margarin
2 msk vatten

Fyllning

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk matolja
200 g köttfärs
1 msk tomatpuré
½ dl vatten
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
½-1 krm chilipeppar

Pensling

1 ägg


Börja med pajdegen.
Hacka samman mjöl, salt och matfett, gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Linda in i plastfolie.
Låt den vila ca 30 min i kylen.
Sätt på ugnen på 225 grader.

Gör fyllningen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lökhacket i matolja i en stekpanna några minuter.
Tillsätt köttfärsen.
Bryn den tills den blivit smulig och fått fin färg.
Blanda ner tomatpurén i färsen och tillsätt vattnet.
Smaka av med spiskummin, salt och chilipeppar.
Låt fyllningen puttra några minuter.
Låt den sedan kallna.

Dela pajdegen i 8 bitar.
Kavla på mjölat bord ut varje degbit till en rundel ca 10 cm i diameter.
Fördela fyllningen på degrundlarna.
Vik ihop degen till små piroger, tryck till kanterna.
Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt dem svalna på galler.


Saffrans & kanellängd



2 st

100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ g saffran
1 tsk salt
2 ägg
15 dl vetemjöl

Fyllning
4 msk kanel + lite att strö ovanpå
2 dl farinsocker
smält smör

Smöra 2 avlånga formar.
Smält smöret i en kastrull.
Häll på mjölken och värm till ca 35 grader.
Smula jästen i en skål.
Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt socker, saffran, salt, ägg och vetemjöl.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt jäsa under bakduk 1 tim.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen mitt av och kavla ut varje del till en avlång platta, lika lång som formarna.
Blanda samman kanel och farinsocker och strö över degplattan.
Rulla samman som en rulltårta och lägg i formarna.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Pensla ovansidan av längderna med smält smör och strö på lite kanel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 30 min.
Stjälp upp längderna på galler och låt svalna under bakduk.


Biffstroganoff på älgkött



4 port

600-800 g strimlat nötkött (fransyska eller innanlår)
2 msk smör
2 gula lökar
5 champinjoner
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ mörk oxbuljongtärning
1-2 msk soja
2-3 msk rött matlagningsvin
1 tsk rosmarin
1-2 tsk timjan
2 dl cremé fraiche
ev. hackad persilja

Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet.
Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar.
Fräs på några minuter.
Sänk värmen och rör ner tomatpuré.
Tillsätt vatten + buljongtärningar, timjan, rosmarin, soja samt 2 msk matlagningsvin.
Lägg på locket och låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, brukar ta minst 2 timmar.
Smaka av och tillsätt ev. mer matlagningsvin.

Hit går det jättebra att förbereda rätten och den kan med fördel lagas dagen innan servering.
 Innan servering värms grytan upp igen och cremé fraichen rörs ner.
Låt allt bli genomvarmt och strö över hackad persilja.

Servera tillsammans med ris eller potatis.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se