Fyllda potatishalvor



4 port.

4 st potatisar à 175-200 g, fast sort
100 g rökt skinka
2 små lökar
1 bit purjolök, ca 5 cm
smör eller margarin
250 g nötfärs
salt
svartpeppar
2-2½ tsk timjan
1 ägg
50 g riven ost

Skölj potatisen noga.
Koka den 20-30 min tills den är knappt genomkokt.
Halvera den på längden och skeda försiktigt ur potatisen.
Skär potatisen och skinkani små bitar och finhacka löken.

Värm ugnen till 200°C.
Smält matfett i en panna.
Stek löken genomskinlig och mjuk.
Fräs färsen grynig.
Tillsättskinktärningarna.
Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Vänd ner potatisen, låt steka samman med köttblandningen.

Tillsätt ägget och den rivna osten.
Blanda samman noggrant.
Smaka av.

Fyll potatisskalen med färsmassan och lägg dem i en smordugnsform.
Gratinera i 25 min.
Servera genast.


Saftig grytstek på älgrostbiff



8 port

1 kg rostbiff på älg
smör eller margarin
1-2 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, hackade
3 dl viltbuljong (fond + vatten)
2 msk äppelvinäger
2 msk Worcestershiresås
1 msk dijonsenap

Sås
Stekskyn som blev kvar
mjöl + vatten
1 tsk svartvinbärsgelé
½ dl matlagningsgrädde
några droppar soya colour


Värm ugnen till 150°C.
Smält matfettet i en stor stekgryta på medelvärme.
Gnid in köttet med salt och peppar och bryn köttet runt om i grytan.
Lägg över steken på ett stort ugnssäkert fat.
Täck över och ställ åt sidan.

Sänk värmen något och låt lök och vitlök fräsa ca 5 min tills de är glansiga och mjuka.
Rör ner övriga ingredienser.
Låt koka upp.
Ta grytan från värmen.
Skeda över blandningen i grytan på stekfatetmed köttet.
Sätt fatet i ugnen och låt bräsera övertäckt ca 2 tim tills det är mört.

Lägg köttet på en trancherbräda.
Låt det stå ca 10 min insvept i folie.
Skär köttet i skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

Sila av stekskyn från ugnsformen.
Häll i en kastrull och vispa ner redningen (mjöl+vatten).
Låt såsen småputtra ett par minuter till önskad tjocklek.
Rör ner gelé, grädde och lite soya.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.


Lättbakad vattenfranska



12 st

2½ msk potatismjöl
4+1 dl vatten
50 g jäst
3½ msk olja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Garnering
Potatismjöl

Rör ut potatismjölet i 4 dl kallt vatten i en kastrull.
Koka upp under omrörning.
Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna till 37°C.

Värm 1 dl vatten till 37° och rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt sedan potatismjölredningen salt olja och salt.

Arbeta in mjölet, spara lite till utbakningen och knåda degen blank och smidig.
Täck över och låt degen jäsa 30 min.

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Ta upp degen på lätt mjölad bänk, arbeta samman degen och dela den i 12 lika stora bitar.
Forma ovala eller runda bullar och rulla dem i potatismjöl.
Lägg bullarna på plåten, täck över och låt jäsa i ytterligare 30 min.
Värm ugnen till 225°C.

Grädda 12-15 min i ugnen.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Lättpanerad fiskfilé från Findus och äggsås

Nu har vi provat Findus lättpanerad fiskfilé med smak av havsalt och svartpeppar.
Mycket smak och väldigt fin fisk, men det känns som att det går lika bra att göra det själv
istället för att köpa färdigt.



4 port.

1 msk flytande margarin
1 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
2 hackade hårdkokta ägg
finklippt dill
salt
peppar

Smält margarinet och rör i mjölet.
Häll i lite grädde i taget och vispa.
Låt det småputtra ett par minuter.
Rör ner ägghacket, dill och krydda med salt och peppar.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se