Saftig grytstek på älgrostbiff



8 port

1 kg rostbiff på älg
smör eller margarin
1-2 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, hackade
3 dl viltbuljong (fond + vatten)
2 msk äppelvinäger
2 msk Worcestershiresås
1 msk dijonsenap

Sås
Stekskyn som blev kvar
mjöl + vatten
1 tsk svartvinbärsgelé
½ dl matlagningsgrädde
några droppar soya colour


Värm ugnen till 150°C.
Smält matfettet i en stor stekgryta på medelvärme.
Gnid in köttet med salt och peppar och bryn köttet runt om i grytan.
Lägg över steken på ett stort ugnssäkert fat.
Täck över och ställ åt sidan.

Sänk värmen något och låt lök och vitlök fräsa ca 5 min tills de är glansiga och mjuka.
Rör ner övriga ingredienser.
Låt koka upp.
Ta grytan från värmen.
Skeda över blandningen i grytan på stekfatetmed köttet.
Sätt fatet i ugnen och låt bräsera övertäckt ca 2 tim tills det är mört.

Lägg köttet på en trancherbräda.
Låt det stå ca 10 min insvept i folie.
Skär köttet i skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

Sila av stekskyn från ugnsformen.
Häll i en kastrull och vispa ner redningen (mjöl+vatten).
Låt såsen småputtra ett par minuter till önskad tjocklek.
Rör ner gelé, grädde och lite soya.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0