Kryddprickar

Mumsiga småkakor med smak av kanel och kardemumma.
Passar utmärkt nu när det är jul.



ca 40 st

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakbulver
3 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
1 äggula

Rör matdett , socker och sirap vitt och poröst.
Blanda samman bakpulver och vetemjöl.
Rör ner det i smeten.
Tillsätt kanel, kardemumma och äggula i smeten.
Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Låt degen vila ca 30 minuter i kylskåp.
Sätt ugnen på 175 grader.
Tag fram degen.
Dela den i 2 bitar.
Rulla ut varje degbit till 2 längder.
Dela deglängderna i ca 20 bitar.
Rulla bitarna till kulor.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt dem svalna på galler.


Fiskgratäng med tomat och pommes duchesse



4 port.

600 g fiskfilé
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost
1 tomat

Sås
4 dl fiskbuljong
½ dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
2 msk pressad citronsaft
½ knippa dill
salt
vitpeppar

Pommes duchesse
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
salt
vitpeppar
1 krm riven muskotnöt

Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet,
låt potatisen ånga av och pressa den sedan.
Vispa ner äggulor och olja till ett slätt mos, krydda med
salt, peppar och riven muskotnöt.

Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken.
Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt och lägg den i kastrullen,
krydda med salt och peppar.
Tillsätt fiskbuljong, lägg på ett lock och sjud i 10-12 min.
Ta upp fisken och sila av buljongen.

Smält smör och blanda i mjöl.
Tillsätt buljong, vitt vin och grädde och koka varsamt i 15-20 minuter.
Hacka dillen och krydda såsen mot slutet med salt, peppar, dill och lite citronsaft.

Sätt ugen på 275 grader.
Smörj en ugnssäker form och lägg fisken i mitten av formen.
Spritsa duchessen runt om fisken.
Häll på såsen och lägg på tomaten.
Strö över ost och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg,
det tar ca 15 minuter.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se