Beagryta och ugnstekta rotfrukter



4 port.

600 g grytbitar
1 gul lök
ca 5 dl vatten
pepparmix
lökpulver
salt
svartpeppar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 msk soja
1 msk kalvfond
1 köttbuljongtärning
1 påse knorr sauce och dipmix bearnaise
maizena

Bryn köttet i en gryta.
Skiva löken och blanda ner i köttet.
Häll på vatten, se till att det täcker köttet, krydda och låt koka i ca 1½-2 tim.
Blanda sen i resten av ingredienserna och låt puttra i ca 5-10 min.
Tillsätt maizena om du vill ha en lite tjockare sås.


American food

När jag var i Usa som au pair efter studenten så fick jag uppleva en helt annan
matkultur än vad man är van vid här i Sverige. Mycket snabbmatsrestauranger,
våfflor och pannkakor med lönnsirap till frukost, donuts och så vidare.
Något som jag fick testa på var macaroni and cheese. En förpackning med pasta och en påse
med ostpulver så fick man tillsätta mjölk och smör själv.
Häromveckan när jag var på Maxi och handlade så gick jag igenom gången för utländsk mat
och fick syn på denna kartong. Helt paff blev jag att vi hade sånt här i Sverige.
Kunde inte motstå att köpa en kartong.



2-3 port.

1 förp. Macaroni and cheese dinner
3 msk smör
3 msk mjölk

Koka pastan i 7-10 min.
Häll av pastan i ett durkslag.
Tillsätt smör och mjölk.
Häll i ostpulvret och rör om ordentligt.
Klart att serveras.


Lakritskolastänger



Deltar i en tävling hos BAK FIA där man kan vinna dessa
lakritskolastänger från Chokladfabriken.


Kladdkakemuffins med banan

Köpte på mig lite för mycket bananer häromdagen och nu
började dom se lite trista ut. Så igår satt jag och leta efter något smarrigt
att använda dom till. Detta blev resultatet!
Blev inte riktigt nöjd, fick ingen kladdkakeskorpa på dom,
men dom blev jättegoda ändå.



150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 grovt hackade bananer

Sätt ugnene på 200 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en
annan bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret.
Vänd till sist ner dom hackade bananerna.
Häll upp smeten i muffinsformar.
Grädda muffinsen i ca 15-20 min.


Hemmagjord pizza



Degen räcker till 2 normalstora pizzor eller 1 plåt

Pizzadeg
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvete
½ dl rapsolja
salt & svartpeppar

Arbeta degen väl för hand ca 5 min.
Jäs i bunke 25 min.
Dela degen i två delar.
Tryck varje deg på oljad plåt med lätt oljade fingrar.
Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.

Tomatsås
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 nypa strösocker
 1 tsk torkade örtkryddor

Häll de passerade tomaterna i en kastrull.
Koka upp.
Krydda med tomatpuré, salt, peppar, socker och örtkryddor.
Låt såsen koka ihop i 10 minuter.
Rör om då och då.
Bre ett lager tomatfyllning på den utkavlade pizzadegen.


Sirapslimpa



100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör eller margarin
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
1 msk anis
1 msk fänkål
17 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Pensling
varmt vatten + sirap


Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader.
 Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda och dela den i 4 delar.
 Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Jäs i ca 30 minuter.
Grädda limporna nederst i ugnen i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.
Limporna går bra att frysa.


Vitlöksdoftande kycklinggryta



4 port.

4 kycklingfiléer
8 msk olja
6 vitlöksklyftor
6 msk chilisås
3 tsk ingefära
salt
svartpeppar
1 röd paprika
300 g purjolök
3 dl grädde
maizena (om man vill ha lite tjockare sås)

Gör marinaden på olja, pressade vitlöksklyftor, chilisås, ingefära , salt och peppar.
Strimla kycklingen.
Låt den ligga i marinaden i ca 1 timme.
Stek kycklingen tillsätt skivad purjolök och tärnad paprika.
Häll på grädde och låt puttra 6-7 min.
Servera med tex klyftpotatis, ris & sallad.


Helstekt fläskfilé med rosmarin, potatisgratäng & tzatziki



4 port.

500 g fläskfilé
smör
1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
salt
svartpeppar


Sätt ugnen på 175°.
Putsa bort ev hinnor från filén.
Sätt stekpannan på plattan och lägg i smöret.
Sätt plattan på näst högsta effekt.
Hetta upp smöret och låt det bli gyllenbrunt.
Lägg i filén och bryn köttet runt om i ca 3 minuter.
Ta upp köttet och lägg det på ett ugnsfast fat eller i en form.
Krydda med färsk hackad rosmarin eller smula den torkade salta och peppara.
Sätt en termometer i köttet så att spetsen kommer i köttets mitt.
Lättast från kortsidan och in.
Stek tills innertemperaturen är 65-70° ca 10 minuter.
Ta ut köttet och täck med folie, låt stå ca 10 minuter innan det skärs upp.


Tzatziki


Spagetti med skinksås



4 port.

4 port bandspaghetti
2 dl buljong tex grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
200 g rökt skinka eller kassler
1 krm persilja
salt
peppar
1 pressad vitlöksklyfta


Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Vispa ihop buljong och creme fraiche och låt det koka upp.
 Rör ner osten, sedan får såsen inte koka mer.
 Strimla skinkan och rör ner den tillsammans med den hackade persiljan.
 Krydda med salt och peppar, samt pressa i vitlöken.
Servera genast.


Lohmanders kalla såser

Måste bara tipsa om Lohmanders såser. Dom är suveränt goda.
Har testat bearnaise med och utan vitlök och gourmetsåsen.






Finns även som Hollandaise, Aioli, Café de Paris, Bearnaise hot och Remoulad.


Påsklängd



10 pers.

3 äggvitor
2 droppar ättiksprit
1½ dl socker
50 g mörk choklad
4 dl vispgrädde
1 burk konserverade persikor à 425 g

Sätt ugnen på 125 grader, rita två rektanglar på ett bakplåtspapper, 12x30 cm.
Knäck ner äggvitorna i en bunke och låt stå en stund så de får rumstemperatur.
 Tillsätt ättiksprit och vispa därefter vitorna till fast skum.
Strö ner sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan blir blank och styv.
Bred ut smeten innanför markeringarna på baklpåtspapperet.
Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda dem tills de känns torra, ca 1 timma.
Stäng av ugnen, men låt bottnarna stå kvar och eftertorka med ugnsluckan på glänt.
Bryt chokladen i bitar och smält i mikron eller i vattenbad över spisen.
Pensla ovansidan på marängbottnarna med choklad.
Låt stelna.
Vispa grädden.
Häll av frukten och låt ligga på ett hushållspapper så spadet torkas upp lite.
Hacka hälften av frukten.
Bred ut hälften av den vispade grädden på den understa bottnen och lägg på de hackade fruktbitarna.
Lägg på den översta bottnen och bred på resterande grädde.
Klyfta de sparade och persikohalvorna och garnera påsklängden med dom.


Gordons snabba pastasås



2-3 port.

140 g bacon, (1 pkt)
10 cm purjolök
8 färska champinjoner
2 dl crème fraiche
1 knippe färsk basilika
50 g riven parmesanost

Koka pastan.
Under tiden klipp eller skär bacon i mindre bitar,strimla purjo och dela svampen i kvartar.
Fräs bacon och purjo, tillsätt svampen och fräs i 3 min.
Tillsätt crème fraiche och hackad basilika.
Blanda i parmesan och servera genast med den nykokta pastan.


Nya saker till köket



Kaffeburk från Ica Maxi
Glasskålar från Ikea


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se