Sirapslimpa
100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör eller margarin
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
1 msk anis
1 msk fänkål
17 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl
Pensling
varmt vatten + sirap
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader.
Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda och dela den i 4 delar.
Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Jäs i ca 30 minuter.
Grädda limporna nederst i ugnen i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.
Limporna går bra att frysa.
Kommentarer
Trackback