Passionsfruktspaj med vaniljgrädde



12-14 bitar

Mördeg

150 g smör
½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning

5 dl vispgrädde
2 dl socker
8 passionsfrukter
8 äggulor
2 msk pressad citronsaft

Garnering

florsocker

Hacka samman alla ingredienserna till mördegen.
Klä en rund bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Ställ kylen att vila minst 30 min.

Sätt ugnen på 200°C.
Häll grädden och sockret i en kastrull.
Värm upp under omrörning, låt småkoka i någon minut
och ställ åt sidan att svalna.

Tryck fast ett bakpapper mot degen så att den sluter tätt emot kanten.
Häll ner torkade ärtor eller ris upp till kanten.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 min.
Ta ut formen och lyft ur bakpappret försiktigt.
Sänk värmen till 175°C och grädda i ytterligare ca 5 min.

Dela och skrapa ur innehållet i passionsfrukterna.
Kör massan en kort stund i en matberedare så att fruktköttet och kärnorna skils åt.
Häll upp i en sil och passera med hjälp av en sked.

Vispa äggulorna ljusa och vänd ner i den svala gräddblandningen tillsammans med
den passerade fruktsaften och citronsaften.
Rör om.

Häll fyllningen i pajskalet.
Ställ in i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen stannat, ca 1 tim.
Låt kallna i formen.
Sikta florsocker över pajen före servering.

Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.


Orientalisk fläskfilé



4 port

600-700 g fläskfilé
1 pkt bacon
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
400 ml kokosmjölk
2 tsk currypasta
4 skivor ananas + spad
1½ msk koncentrerad apelsinjuice
½ tsk ingefära
maizena
salt
peppar

Skiva fläskfilén i centimetertjocka skivor.
Knaperstek baconet och lägg på ett hushållspapper så det får rinna av.
Skiva purjolöken och stek den mjuk ihop med vitlöken.

Stek fläskfilén på båda sidor, krydda med salt och peppar.
Lägg i purjolöken och vitlöken ihop med köttet.
Blanda i resterande ingredienser utom baconet.

Låt allt småputtra medans riset kokar.
Smaka ev av med lite mer salt och peppar om det behövs.
Om man vill kan man ha i lite maizena.
Blanda i baconet.

Garnera med lite jordnötter.


Chokladfudgecupcake med jordgubbsmousse & vit chokladfrosting



12 st

225 g vetemjöl
55 g kakao
1 msk bakpulver
drygt ½ krm salt
115 g farinsocker
2 medelstora ägg
2 dl crème fraiche
85 g smör, smält och avsvalnat
3 msk ljus sirap

Dr. Oetker jordgubbsmousse

Frosting

100 g vit choklad
150 g rumsvarmt smör
150 g philadelphiaost
ca 250 g florsocker

Sätt ugnen på 200°C.
Ställ i 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
Blanda under tiden samman mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
Rör i farinsockret.

Vispa samman äggen i en skål och vispa sedan i crème fraichen, smöret och sirapen.
Gör en fördjupning mitt i de torra ingredienserna och häll i äggblandningen.
Rör om försiktigt tills allt blandats, men rör inte för länge.

Fördela smeten i muffinsformarna.
Grädda muffinsen i ca 20 min tills de höjt sig ordentligt och känns fasta.

Låt muffinsen vara kvar i plåten i 5 min.
Flytta över dom till ett galler och låt dom svalna.

Blanda jordgubbsmoussen enligt anvisning på förpackningen.
Går inte åt mer än 1 tsk till varje muffins.

Gör frostingen medans muffinsen svalnar.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite.
Vispa upp smöret med en elvisp och tillsätt chokladen.
Tillsätt philadelphiaosten samt florsocker och vispa frostingen riktigt krämig,
vilket kan ta en liten stund.

Skär av ett lock (som en kona) på muffinsen och fyll med moussen.
Lägg på locket igen.
Spritsa på frostingen och dekorera efter tycke och smak.


Lyxiga köttbullar med persiljemos



4 port.

1 gul lök
1 knippa persilja
700 g köttfärs
2 ägg
1½ dl crème fraiche
1 msk fransk ljus senap
salt
peppar

Skala och riv löken grovt.
Finhacka persiljan.
Blanda samman alla ingredienserna till en smidig färs,
tillsätt lite vatten om den känns för fast.
Salta och peppra.

Rulla färsen till köttbullar.
Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna.
Stek köttbullarna på medelvärme tills de får fin färg runtom, ca 2-3 min på var sida.

Servera med hemlagat mos med lite finklippt persilja i och lingonsylt.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se