Passionsfruktspaj med vaniljgrädde
12-14 bitar
Mördeg
150 g smör
½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning
5 dl vispgrädde
2 dl socker
8 passionsfrukter
8 äggulor
2 msk pressad citronsaft
Garnering
florsocker
Hacka samman alla ingredienserna till mördegen.
Klä en rund bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Ställ kylen att vila minst 30 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Häll grädden och sockret i en kastrull.
Värm upp under omrörning, låt småkoka i någon minut
och ställ åt sidan att svalna.
Tryck fast ett bakpapper mot degen så att den sluter tätt emot kanten.
Häll ner torkade ärtor eller ris upp till kanten.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 min.
Ta ut formen och lyft ur bakpappret försiktigt.
Sänk värmen till 175°C och grädda i ytterligare ca 5 min.
Dela och skrapa ur innehållet i passionsfrukterna.
Kör massan en kort stund i en matberedare så att fruktköttet och kärnorna skils åt.
Häll upp i en sil och passera med hjälp av en sked.
Vispa äggulorna ljusa och vänd ner i den svala gräddblandningen tillsammans med
den passerade fruktsaften och citronsaften.
Rör om.
Häll fyllningen i pajskalet.
Ställ in i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen stannat, ca 1 tim.
Låt kallna i formen.
Sikta florsocker över pajen före servering.
Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.