Frasvåfflor



8-10 våfflor

4 dl vetemjöl
2,5 dl iskallt vatten
4 dl vispad grädde
4 msk smält matfett

Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet, gärna med elvisp.

Vispa grädden hårt och rör ner i smeten.
Rör slutligen ner det smälta smöret.

Grädda och servera nygräddade med vaniljglass eller sylt och grädde.


Upplandskubb






1 bröd

50 g jäst
3 dl vatten
¾ dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till ca 37°C.

Häll lite av vattnet över jästen.
Rör tills den har löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl.

Arbeta samman allt till en deg, för hand eller med maskin.
Arbeta degen kraftigt.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda degen smidig.
Forma den till en rund bulle.

Smörj en rostfri gryta, ca 2 l.
Smörj även lockets insida.

Lägg degbullen i grytan.
Låt degen jäsa under lock ca 30 min på en dragfri och rumsvarm plats.
Sätt ugnen på 200°C.

Grädda brödet i grytan med locket på i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 30 min.

Stjälp upp brödet på galler.
Låt det kallna under bakduk.

Skär brödet i 4 delar till trekanter.
Skiva dem tunt.


Stora sega maränger



4 äggvitor
3 ½ dl socker
½ dl kolasås

Rör ihop socker och äggvita i en bunke med en handvisp, ställ bunken i vattenbad över en kastrull.
Rör tills marängsmeten är het (65 grader).

Tag bort från vattenbadet och vispa sen med elvisp tills det är kallt och riktigt segt.

Häll i kolasås (eller chokladsås) och rör försiktigt ett varv eller två med en sked.
Klicka upp stora klickar på plåt med bakplåtspapper, grädda i 45 minuter i 150 grader.


Semlor



12-16 st

100 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
150 g mandelmassa
inkråm från bullen
vispgrädde

Garnering
vispgrädde
florsocker

SMält matfettet och häll i mjölken.
Ljumma till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
Blanda i hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank.
Låt den jäsa i 30 min i bunken.

Ta upp degen på bänken och arbeta den ytterligare.
Baka ut till runda bullar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs väl.

Pensla med ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min, 250°C
Låt bullarna kallna.

Skär av lock och gröp ur inkråmet.
Fyll semlorna med fyllningen.

Blanda mandelmassa och en del av inkråmet.
Rör ut det med lite vispad grädde så att röran blir ganska lös.

Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna.
Lägg på locken.
Sikta över florsocker.


Choklad- & bananmilkshake

 



2 glas

½ banan
4 dl mjölk
vaniljglass
2-3 msk oboy eller chokladpulver

Mixa ihop allt i en mixer/blender.


Kycklinggratäng



4 port.

1 stor grillad kyckling
50 g matfett + till att smörja formen
3 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 gul lök
1 röd paprika
½ dl färska örter
salt
vitpeppar
curry
1½ dl riven ost

Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en stor eller fyra små gratängformar med matfettet.

Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölet.
Blanda väl och låt det fräsa 1 min under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner grädde och buljong lite i taget.
Sätt tillbaka såsen på plattan och låt sjuda upp under omrörning i 2 min.

Ta bort allt skinn och fett på kycklingen.
Ta loss allt kycklingkött från benen och strimla det i lagon stora bitar.
Skala och tärna löken fint.
Ansa och tärna paprikan.
Blanda ner kyckling, lök, paprika och örter i såsen.
Smaka av med slat, vitpeppar och curry.

Häll ner såsen i gratängformen.
Strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen 20 min eller tills gratängen är gyllene.


Havre-tekakor



30 st

1 liter mjölk
8 dl havregryn
175 g margarin
75 g jäst
1 tsk salt
½ dl honung
ca 15 dl vetemjöl

Värm mjölken tills den nästan kokar (ca 75°) och häll den över havregrynen.
Skär matfettet i bitar och lägg i.
Låt svälla i 1 tim.

Smula i jästen och tillsätt salt, honung och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 30 min.

Ta upp degen och dela i 30 bitar.
Rulla bullar och kavla ut till tekakor.
Lägg på plåt med bakpapper och jäs i 30 min.

Pensla med vatten och strö på havregryn.
Grädda i 225°C, ca 13 min.


Dinkelfrallor



16 st

25 g jäst
5 dl vatten
½ dl solroskärnor
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 msk olivolja
ca 13 dl dinkelfullkornsmjöl

Pensling
vatten
solroskärnor

Smula jästen i en skål.
Lös den i vatten, 37°C.
Tillsätt solroskärnor, salt, sirap, olja och det mesta av mjölet.

Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 45 min.
Ta upp degen och rulla en längd.
Skär i 16 bitar och rulla bollar.

Lägg på plåt med bakpapper och jäs i 30 min.
Pensla med vatten och tryck dit några solroskärnor.
Grädda i 225°C, ca 12 min i mitten av ugnen.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se