Upplandskubb






1 bröd

50 g jäst
3 dl vatten
¾ dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till ca 37°C.

Häll lite av vattnet över jästen.
Rör tills den har löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl.

Arbeta samman allt till en deg, för hand eller med maskin.
Arbeta degen kraftigt.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda degen smidig.
Forma den till en rund bulle.

Smörj en rostfri gryta, ca 2 l.
Smörj även lockets insida.

Lägg degbullen i grytan.
Låt degen jäsa under lock ca 30 min på en dragfri och rumsvarm plats.
Sätt ugnen på 200°C.

Grädda brödet i grytan med locket på i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 30 min.

Stjälp upp brödet på galler.
Låt det kallna under bakduk.

Skär brödet i 4 delar till trekanter.
Skiva dem tunt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0