Fina frukostfrallor



16 st

50 g smör
½ pkt jäst
5 dl kall mjölk
1 tsk honung
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Smält smöret.
Smula jästen och lös den i mjölken i en bunke.
Blanda ner smöret och övriga ingredienser.

Arbeta degen med en träslev tills den släpper skålens kanter.
Låt jäsa övertäckt i ca 2 tim.

Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord.
Rulla ut till en lång rulle som sedan skärs i 16 bitar.
Forma släta bullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 min medan ugnen värms till 200°C.

Vispa upp ägget och pensla bullarna.
Grädda i 12-15 min.
Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.


Risfudge

Chokladfudge är ett mellanting av konfekt och kaka. Fudge är en godbit
som ofta serveras på kaféer i USA. Den amerikanska varianten är
oftast mycket söt i smaken.



ca 30 bitar

125 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
100 g mörk blockchoklad
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ dl rispuffar

Garnering

100 g mörk blockchoklad
färgglatt strössel

Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet i en kastrull.
Låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Bryt chokladen i mindre bitar.
Låt chokladen smälta i matfettet.

Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner mjölblandning, rispuffar och chokladblandning i äggvispet.

Smörj och bröa en liten långpanna, 20x30 cm.
Häll smeten i pannan.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 10 min.
Låt det svalna något i formen.

Lägg smörgåspapper på ett galler.
Stjälp upp kakan på smörgåspappret.

Gör garneringen: Bryt chokladen i mindre bitar.
Smält dem i vattenbad.

Bred den smälta chokladen över kakan.
Strö över strössel.
Låt chokladen stelna några minuter.

Skär kakan i ca 30 bitar, ca 4x5 cm.


Kanelbullar med mandelmassa

Recept kommer från Kardemummagumman.



35-40 st

Deg

50 g jäst
6 dl mjölk
100 g smör
1 dl socker
2 krm salt
2 krm malen kardemumma
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning

150 g smör
6 tsk malen kanel
1½ dl socker
200 g mandelmassa

Pensling

1 ägg
pärlsocker


 Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37°C).
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
 Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Rör ihop smör, socker och kanel till en smet.
Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet.
 Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm).
Bred ut fyllningen över degen.
Riv över mandelmassan.

Rulla ihop degen från långsidan.
Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda).
Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter.
 Pensla bullarna med vispat ägg.
 Strö pärlsocker eller mandel över bullarna.
 Grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 8 minuter.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.


RSS 2.0
Matbloggstoppen Följ min blogg med bloglovin Blogg listad på Bloggtoppen.se