Kanelbullar med mandelmassa

Recept kommer från Kardemummagumman.



35-40 st

Deg

50 g jäst
6 dl mjölk
100 g smör
1 dl socker
2 krm salt
2 krm malen kardemumma
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning

150 g smör
6 tsk malen kanel
1½ dl socker
200 g mandelmassa

Pensling

1 ägg
pärlsocker


 Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37°C).
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
 Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Rör ihop smör, socker och kanel till en smet.
Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet.
 Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm).
Bred ut fyllningen över degen.
Riv över mandelmassan.

Rulla ihop degen från långsidan.
Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda).
Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter.
 Pensla bullarna med vispat ägg.
 Strö pärlsocker eller mandel över bullarna.
 Grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 8 minuter.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0