Fiskgratäng med tomat och pommes duchesse



4 port.

600 g fiskfilé
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost
1 tomat

Sås
4 dl fiskbuljong
½ dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
2 msk pressad citronsaft
½ knippa dill
salt
vitpeppar

Pommes duchesse
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
salt
vitpeppar
1 krm riven muskotnöt

Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet,
låt potatisen ånga av och pressa den sedan.
Vispa ner äggulor och olja till ett slätt mos, krydda med
salt, peppar och riven muskotnöt.

Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken.
Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt och lägg den i kastrullen,
krydda med salt och peppar.
Tillsätt fiskbuljong, lägg på ett lock och sjud i 10-12 min.
Ta upp fisken och sila av buljongen.

Smält smör och blanda i mjöl.
Tillsätt buljong, vitt vin och grädde och koka varsamt i 15-20 minuter.
Hacka dillen och krydda såsen mot slutet med salt, peppar, dill och lite citronsaft.

Sätt ugen på 275 grader.
Smörj en ugnssäker form och lägg fisken i mitten av formen.
Spritsa duchessen runt om fisken.
Häll på såsen och lägg på tomaten.
Strö över ost och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg,
det tar ca 15 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0