Grekiskt lantbröd
Att baka eget bröd är inte så svårt, men kräver att man har lite hemma i skåpen.
Vill man göra det enkelt för sig finns det färdiga bakmixer att köpa i affärerna.
Bara att blanda i jäst och vätska.
2 bröd
1 påse Kungsörnens mix Grekiskt lantbröd
50 g jäst
6 dl vatten, 37°C
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt bakmixen, men spar ½ dl till utbakning och ev dekor.
Arbeta degen kraftigt, tills den känns smidig.
Jäs degen övertäckt med bakduk ca 30 min.
Arbeta ner degen i degskålen.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar och forma dem till runda bullar.
Lägg dom på en plåt, lätt smord eller med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Värm ugnen till 200°C.
Pensla bröden med vatten och dofta över ev bakmix.
Snitta gärna bröden med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min.
Låt bröden kallna på galler.