Chokladfudgekaka
Ett recept från En sida med mat. Tyckte kakan var godast dagen efter för då hade
fudgen stelnat till riktigt ordentligt. En lyxigare variant än den "vanliga" kladdkakan.
150 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudge
1½ dl vispgrädde
1½ dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g smör, rumstempererat
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Tillsätt kaffet.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör i.
Rör till sist i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min.
Låt kakan svalna i formen.
Fudgen: Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
Ta kastrullen från plattan och rör i smöret.
Häll smeten på chokladbottnen och låt kakan kallna.