Hamburgerbröd



ca 16 st

1 pkt jäst ( 50 g)
½ dl matolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
ca 13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm matolja och mjölk till fingervärme, 37 grader, i en kastrull.
Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Rör tills den har löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bord.
Knåda i resten av mjölet i degen.
Rulla ut degen till en längd.
Dela längden i ca 16 lika stora bitar.
Forma degbitarna till jämnstora runda bullar.
Platta ut bullarna med handen till runda kakor, 8-10 cm i diameter.
Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.
Nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Strö över sesamfrön.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min.
Låt dem kallna på galler under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0