Rågbullar



ca 20 st

50 g jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 msk honung eller brödsirap
2 tsk salt
1 dl vetekross eller rågkross
3 dl rågflingor eller havregryn
11-12 dl lantbrödsmjöl

Smula jästen i en degbunke.
Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37°C.
Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten.
Tillsätt sedan honung, salt, vetekross och rågflingor.

Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Jäs övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på.
Knåda degen ordentligt.
Dela den i 2 längder.
Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter.
Låt kallna under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0