Smörgåstårta
36 skivor formfranska
Grundröra
3 dl vispgrädde
1 burk crème fraiche
salt, peppar
Lager 1
100 g bredbar leverpastej
2 dl grundröra
1 msk bostongurka
salt, peppar
Lager 2
400 g mimosasallad
200 g rökt skinka
Lager 3
4 hårdkokta ägg
½ dl majonnäs
1 dl crème fraiche
salt, peppar
Garnering
räkor, citron, dill, gurka, ägg, körsbärstomater, röd/svart kaviar och ost
Börja med att koka äggen till fyllningen.
Vispa grädden lätt och rör ner crème fraichen.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop allt till den första blandningen i en skål.
Strimla skinkan till andra lagret i en matberedare (eller finhacka för hand).
Mosa äggen till tredje lagret och blanda ihop dom med majonnäs och crème fraichen.
Smaka av med salt och peppar.
Kantskär alla brödskivor.
Bre på vanligt smör på alla utom 9 st.
Lägg ut 9 brödskivor på en bricka och lägg på leverpastejblandningen.
Lägg på ett nytt lager med bröd.
Bre ut mimosasalladen och fördela skinkan ovanpå.
Lägg på nästa lager bröd.
Bre ut äggblandningen över brödet och lägg på sista lagret med bröd.
Täck med platsfolié och ställ in brickan i kylen och låt den stå till dagen därpå.
Bre på det som är kvar av grundröran på sidorna och ovanpå tårtan.
Garnera med räkor, citron, dill, tomat, gurka, kaviar och ost.
Verkar mycket god. Hur många cirka räcker den till? ska man göra den dagen före`?
Vi var 14 st vuxna och barn på 2 st tårtor (den andra var lite mindre) och det blev 3 port kvar av vardera ungefär. Tycker det är svårt att beräkna portioner då alla äter så olika mycket.
För att få en saftigare tårta så gör fyllningarna och lägg ihop med brödet, täck med plastfolié och ställ kallt tills nästa dag. Sen är det bara att täcka med grundröran och garnera samma dag den ska serveras.
Jag har prövat en grej som piffar till tårtan lite mer än osten på sidorna, och det var att krossa ostbågar och lägga smulorna på kanterna. Jättegott och uppskattat av barn! :)
Ja det har jag sett flera som har gjort. Tänkte jag skulle testa det nästa gång jag gör en smörgåstårta.