Morotsbröd



1 bröd

3 morötter, ca 200 g
½ pkt jäst
3 dl vatten
2 msk matolja
½ msk salt
½ msk honung
2 dl fiberhavregryn
2 dl grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl

Skala och riv morötterna på rivjärn eller i matberedare.

Smula jästen i en bunke.
Värm till 37 grader.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt restan av vattnet, de rivna morötterna, matolj, salt, honung
fiberhavregryn, rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Tag upp degen på mjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet.

Forma degen till ett slätt bröd.
Lägg det på en bakpappersklädd plåt.
Skär med vass kniv några djupa skåror i degen.

Låt brödet jäsa övertäckt ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Låt det kallna på galler under bakduk.


Kommentarer
Postat av: Mia

Mmmm, ser saftigt och gott ut! Måste provas :-)

2011-08-17 @ 16:58:48
URL: http://littlepaloma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0